Danie o bardzo wyrazistym smaku i pięknym kolorze. Cudownie pikantne. Najważniejsze to że jest dietetyczne, chyba, że zjemy je z chlebkiem. Gotuję je na dwa dni. Drugiego dnia jest nawet smaczniejsze, ale niestety się kończy…
Przepis na kurczaka po afrykańsku:
5 podudzi z kurczaka bez skóry
5 udźców z kurczaka bez skóry
4 papryki – najlepiej czerwone
2 świeże papryczki chili z pestkami
2 cebule pokrojone w piórka
4 łyżki mielonej kolendry
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Sól
2 łyżki oleju
woda
Kurczaka dokładnie oczyszczam ze skóry i z tłuszczu. Wkładam do garnka, zalewam wodą, dodaję połowę mielonej kolendry i gotuję około 15 min.
W międzyczasie kroję cebulę w piórka. Po 15 minutach dodaję do gotującego się kurczaka cebulę, pozostałą ilość mielonej kolendry, sól do smaku i zalewam wodą żeby wszystko przykryć. Gotuję aż kurczak dobrze zmięknie. W tym czasie blenduję oczyszczoną paprykę z papryczkami chili i olejem. Lepiej jest podzielić…
View original post 44 more words