Kurczak po afrykańsku

JEMTO

Danie o bardzo wyrazistym smaku i pięknym kolorze. Cudownie pikantne. Najważniejsze to że jest dietetyczne, chyba, że zjemy je z chlebkiem. Gotuję je na dwa dni. Drugiego dnia jest nawet smaczniejsze, ale niestety się kończy…

Przepis na kurczaka po afrykańsku:

5 podudzi z kurczaka bez skóry

5 udźców z kurczaka bez skóry

4 papryki – najlepiej czerwone

2 świeże papryczki chili z pestkami

2 cebule pokrojone w piórka

4 łyżki mielonej kolendry

1 łyżka koncentratu pomidorowego

Sól

2 łyżki oleju

woda

Kurczaka dokładnie oczyszczam ze skóry i z tłuszczu. Wkładam do garnka, zalewam wodą, dodaję połowę mielonej kolendry i gotuję około 15 min.

IMG_2773

W międzyczasie kroję cebulę w piórka. Po 15 minutach dodaję do gotującego się kurczaka cebulę, pozostałą ilość mielonej kolendry, sól do smaku i zalewam wodą żeby wszystko przykryć. Gotuję aż kurczak dobrze zmięknie. W tym czasie blenduję oczyszczoną paprykę z papryczkami chili i olejem. Lepiej jest podzielić…

View original post 44 more words

Leave a comment